4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

0
406

4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και υγεία»
Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην υγεία θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες με αφορμή μία διαταραχή υγείας συνθέτουν ένα έργο που οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπιση. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικούς σε θέματα υγείας και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της εκάστοτε θεματικής. Επίσης, στις 27 & 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διημερίδα με ομιλίες ειδικών, προσκεκλημένων ιατρών και σκηνοθετών και συζητήσεις με το κοινό με αφορμή την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Συνολικά θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ διακεκριμένων σκηνοθετών σχετικά με την υγεία.
Στόχος του αφιερώματος, που γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία, σωματική και ψυχική, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.

Αναλυτικά τα ντοκιμαντέρ

Μικρού και μεσαίου μήκους

Amygdala, Jeannette Louie, 10’
Ένα οπτικό πείραμα για να τονίσει το μικρό τμήμα του εγκεφάλου που ενορχηστρώνει τη συναισθηματική μας ζωή.

I Am Borderline, Betsy Usher, 15’
Πολλαπλοί χαρακτήρες με οριακή διαταραχή προσωπικότητας απεικονίζουν την πραγματικότητα και τους αγώνες της ζωής τους.

Blurred, Fabio Palmieri, 12’
Η Έλενα είναι επαγγελματίας χορεύτρια. Είναι τυφλή από τις συνέπειες ενός συγγενούς αμφιβληστροειδοβλαστώματος. Παρά την αναπηρία της, η Έλενα δεν ξεχνά ότι είναι γυναίκα. Θέλει να αρέσει στους άλλους και να αρέσει στον εαυτό της. Η ατέλεια είναι ομορφιά.

Quiet Zone, David Bryant & Karl Lemieux, 14’
Στην ταινία Quiet Zone, οι κινηματογραφιστές μας εισάγουν στον κόσμο εκείνων που υποφέρουν από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Αυτοί οι «πρόσφυγες των κυμάτων» εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Βιρτζίνια γύρω από το παρατηρητήριο της Πράσινης Τράπεζας, σε μια περιοχή γνωστή ως Εθνική Ραδιοφωνία Ήσυχη Ζώνη. Συνδυάζοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ, δοκιμίου και πειραματικής ταινίας, η Ήσυχη Ζώνη αψηφά τα είδη, συνδυάζοντας μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία ο ήχος και η εικόνα στρεβλώνουν την πραγματικότητα για να καταστήσουν την αγωνία και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων πασίγνωστες.

Bucéphale, Damien Marti & Chloé Seyssel, 35’
Η Celine van Till ήταν αναβάτης στην ελβετική εθνική ιππική ομάδα όταν υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν μόνο 16 ετών. Μετά από αρκετές εβδομάδες σε κώμα, ξύπνησε χωρίς τη δυνατότητα να μιλάει ή να περπατάει. Η Bucéphale είναι μια ταινία για τη ζωή της, το πάθος της και το πεπρωμένο της. Ανακαλύπτουμε αυτή την όμορφη νεαρή γυναίκα και την απίστευτη θέλησή της όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να φτάσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
Η Celine van Till θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ όπου θα δώσει διάλεξη και θα επισκεφθεί τον όμιλο θεραπευτικής ιππασίας στην Καλαμάτα.

Μεγάλου μήκους ανά θεματολογία

Διαβήτης, παχυσαρκία, διατροφή
That Sugar Film, Damon Gameau, 90’
Το ταξίδι ενός ανθρώπου για να ανακαλύψει την πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη. Ο Damon Gameau ξεκίνησε ένα μοναδικό πείραμα για να τεκμηριώσει τις επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε ένα υγιές σώμα, καταναλώνοντας μόνο τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται «υγιή». Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό και ενημερωτικό ταξίδι, ο Damon τονίζει μερικά από τα ζητήματα που πλήττουν τη βιομηχανία ζάχαρης και όπου η ζάχαρη παραμονεύει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Journey to a Miracle: Freedom from Insulin, Ted Kay, 57’
Αφορά σε μία εκπληκτική θεραπεία για το διαβήτη και για τις ζωές που άλλαξαν για πάντα.
Ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ και στην ημερίδα

Φροντιστές και παρηγορητική φροντίδα
Little Stars: Accomplishing the Extraordinary in the Face of Serious Illness, Mike Hill, 52’
Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στις εκπληκτικές ιστορίες νέων ανθρώπων με ανίατη ασθένεια. Ενάντια στις πιθανότητες, αυτοί οι νέοι αξιοποιούν στο έπακρο κάθε τους στιγμή χάρη στην υποστήριξη των αγαπημένων τους προσώπων.

A Certain Kind of Light, Brandon Vedder, 60’
Η ταινία ακολουθεί τον Wil, καθώς φροντίζει μοναδικά τους ασθενείς, χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία ή τις διαδικασίες που καθορίζουν την πλειονότητα των πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης. Ο Wil κάθισε στο κρεβάτι των ασθενών για τα τελευταία 40 χρόνια, προσκαλώντας τους να μιλήσουν για τις ιστορίες τους, περπατώντας μαζί τους και βοηθώντας τους στην αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Το γεγονός ότι ο Wil στα 93 του πλέον βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη δική του θνησιμότητα, ωθεί τους γιατρούς γύρω του να βρουν έναν τρόπο να κωδικοποιήσουν τις μεθόδους του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να διδαχθούν και να αναπαραχθούν από νέους γιατρούς, νοσηλευτές και επιστάτες προτού να είναι πολύ αργά για να μεταβιβάσει το έργο της ζωής του.
Θα παραβρεθεί η υπεύθυνη έρευνας του ντοκιμαντέρ Carla Gober, διευθύντρια του Κέντρου Πνευματικής Ζωής και Ολότητας στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Health Η.Π.Α

Ψυχολογική υποστήριξη – Ο ρόλος της κοινωνίας & της οικογένειας
House call- Vika, David Ofek, 60’
Οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους στο Ισραήλ μπορούν να επιλέξουν να πεθάνουν στο σπίτι και να έχουν μια ομάδα αποτελούμενη από νοσοκόμα, ιατρό και κοινωνικό λειτουργό που θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν αυτούς και τους αγαπημένους τους. Αυτή είναι η ιστορία της Βίκα, μιας νεαρής μητέρας με καρκίνο.

Grey Matter, Jan Louter, 80’
Η ταινία ακολουθεί δύο νευροχειρουργούς και τους ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας για εγκεφαλικές διαταραχές.

Two Worlds, Maciej Adamek, 52’
Μία οικογένεια, 3 άνθρωποι, 2 διαφορετικοί τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας. Η ταινία αποτελεί ένα εμπνευσμένο οικογενειακό πορτρέτο των κωφών γονιών και της 12χρονης κόρης τους Λάουρα.

Manic, Kalina Bertin, 85’
Η ταινία καταγράφει την έρευνα της σκηνοθέτιδος στο παρελθόν του πατέρα της, γκουρού και πατέρα δεκαπέντε παιδιών, ψάχνοντας να κατανοήσει την κληρονομικότητα της ψυχικής ασθένειας στην οικογένειά της. Το Manic επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Hot Docs του Μπρούκλιν όπου κέρδισε το βραβείο Doc Spirit.
Θα παραβρεθεί η σκηνοθέτις

The faces of Lafora, Denis Bojic, 87’
Το ντοκιμαντέρ Τα πρόσωπα της Λαφόρα πραγματεύεται μια από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες στον κόσμο, τη νόσο της Λαφόρα. Αυτή η σπάνια μορφή επιληψίας παίρνει ζωές παιδιών σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα δημόσια ταμεία δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη χρηματοδότηση της έρευνας, επειδή πρόκειται για σπάνια ασθένεια. Μια οικογένεια αποφάσισε να μην σταματήσει τον αγώνα μέχρι να σβήσει η Λαφόρα από το πρόσωπο της γης. Η οικογένεια Gajic από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κάνει το αδύνατο, δυνατό για να σωθεί η ζωή των παιδιών τους. Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στον Καναδά, ο καθηγητής Minassian και η ομάδα ερευνητών του προσπαθούν να βρουν θεραπεία για αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια πάνω από μια δεκαετία. Η οικογένεια Gajic, με απίστευτη επιμονή και υπεράνθρωπες προσπάθειες, συγκεντρώνει χρήματα για να βρει θεραπεία για τη Λαφόρα, αποτελώντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες στον κόσμο.
Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

In love as in live, Nathalie Rossetti, Turi Finocchiaro & Nicolas Liguori, 62’
Ο Raymond και ο Raymond αγαπούν ο ένας τον άλλον. Όταν ένας από αυτούς, έχοντας ήδη HIV τα τελευταία 27 χρόνια, αρρωσταίνει από καρκίνο, ο αγώνας τους γίνεται κοινός. Εκφράζοντας την αγάπη τους στους φίλους τους, προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα ζωή μέσα στο άγνωστο. Το ταξίδι τους μας συνεπαίρνει σε μια εκπληκτική συναισθηματική οδύσσεια.
Θα παραβρεθούν οι σκηνοθέτες Nathalie Rossetti και Turi Finocchiaro και ο Raymond Le Moal

Is radiation the asbestos of the 21th century?, Hjalmar Ilmer, 50’
Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, των wifi και των πύργων μετάδοσης στους ανθρώπους. Ακολουθούμε τον ηλεκτρικά υπερευαίσθητο (EHS) Dennis Rietbergen στην αναζήτηση απαντήσεων. Πόσο κακή είναι η ακτινοβολία; Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα θέματα της υγείας τους; Τι κάνει η κυβέρνηση; Είναι αναγνωρισμένη ως ασθένεια; Ο Dennis Rietbergen επισκέπτεται και μιλάει με επιστήμονες, γιατρούς, ασθενείς και οργανισμούς υγείας στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία. Τον βλέπουμε να προσπαθεί να πάρει μια συνέντευξη με τους μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και την ολλανδική κυβέρνηση, αλλά βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Θα καταφέρει να αποκτήσει μια ειλικρινή άποψη;
Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

Sensitive, Alessandro Quadretti, 83’
Τα ακρωνύμια MCS και EHS υποδηλώνουν δύο αμφιλεγόμενες ασθένειες: πολλαπλή χημική ευαισθησία και ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Η πρώτη κάνει τους ασθενείς να έχουν δυσανεξία στην έκθεση σε χημικές ουσίες, ενώ η τελευταία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επιπλέον, και οι δύο ασθένειες αναπτύσσονται μαζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 75% αυτών των περιπτώσεων. Άλλες χώρες έχουν αναλάβει ανεξάρτητες έρευνες για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Υπάρχει κάποια αμηχανία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τη φύση και τις τοξικο-περιβαλλοντικές αιτίες αυτών των ασθενειών. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς τα ιδρύματα εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τις ασθένειες και τα δικαιώματα των ασθενών. Οι ασθενείς που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν επιτρέπονται στην Ιταλία. Η «εναλλακτική λύση» είναι να εγκαταλείψουμε την ενεργό ζωή, που σημαίνει την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις.
Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

Ελληνικά ντοκιμαντέρ
Βυζιά 55’ Ανιές Σκλάβου, Στέλλιος Τατάκης
Βυζιά, ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές, με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες έρωτα, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές. Τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε. Σπάνια όμως τις ακούμε.
Θα παραβρεθούν οι σκηνοθέτες

Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση, Αντώνης Τολάκης, 56’
Αντιμέτωπος μ’ ένα θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμία ελπίδα για τη ζωή. Τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά τους φίλους, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.
Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης