Η «Απαγορευμένη Επίσκεψη» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

0
473

Μετά τη Δράμα (40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) και τη Χαλκίδα (11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ), με ενδιάμεσο σταθμό τα Τίρανα (10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου) , η ταινία του Νίκου Θεοδοσίου «Απαγορευμένη Επίσκεψη» συνεχίζει την φεστιβαλική διαδρομή της και φτάνει στην Πελοπόννησο.

Η ταινία του Νίκου Θεοδοσίου «Απαγορευμένη Επίσκεψη» συμμετέχει στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διεξάγεται από τις 24 Ιανουαρίου ως τις 7 Φεβρουαρίου και προβάλλεται:
Στην Καλαμάτα την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:15, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου.
Στην Αμαλιάδα το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, στις 21:00 στο Cine Cinema
Οι προβολές θα γίνουν παρουσία του σκηνοθέτη. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει το Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ από τη Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και το Δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο ίδιο Φεστιβάλ

Η «Απαγορευμένη Επίσκεψη» είναι ένα ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ. Καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα στην περιοχή Χούρδες της Ισπανίας, μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναζητά ομοιότητες και διαφορές με αυτήν που είχε καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ του παρελθόντος και κυρίως στη διάσημη ταινία του Λουί Μπουνιουέλ «Γη χωρίς ψωμί» του 1932.
Παράλληλα αναζητά την πολιτιστική ταυτότητα των Χουρδάνων και εντοπίζει την ανεξήγητη μέχρι τώρα παρουσία αρχαιοελληνικών μύθων στη Χουρδάνικη παράδοση.

Επόμενος σταθμός της ταινίας θα είναι η πόλη Huésca της Ισπανίας όπου προγραμματίζεται ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Ισπανό σκηνοθέτη Λουί Μπουνιουέλ. Στη Huésca γεννήθηκε ο δάσκαλος Ramón Acín, φίλος του Μπουνιουέλ και οπαδός του Γάλλου παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ. Ο Ramón Acín είχε τραγικό τέλος καθώς ήταν από τους πρώτους που εκτελέστηκε από τις φασιστικές ορδές του Φράνκο το 1936, και ήταν αυτός που χρηματοδότησε το 1933 την ταινία του Μπουνιουέλ «Γη χωρίς ψωμί» από τα κέρδη ενός λαχείου!
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται στην Ισπανία μια ταινία κινούμενων σχεδίων μεγάλου μήκους με τίτλο «Ο Μπουνιουέλ στο λαβύρινθο με τις χελώνες», η οποία αναφέρεται στη σχέση του σκηνοθέτη με το δάσκαλο φίλο του. Στην εκδήλωση στην πόλη Huésca θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της νέας ταινίας και θα μιλήσουν οι δημιουργοί της, θα προβληθεί η ταινία «Γη χωρίς ψωμί» την οποία θα σχολιάσουν ειδικοί στον Μπουνιουέλ και η βραδιά θα κλείσει με την «Απαγορευμένη Επίσκεψη» του Νίκου Θεοδοσίου.
Περισσότερα για την ταινία εδώ