Διεθνείς αγορές: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα

0
361

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος λόγω διατήρησης των ευνοϊκών μακροοικονομικών ανακοινώσεων και αισιοδοξίας για την εταιρική κερδοφορία, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ παρουσίασε το Δεκέμβριο μηνιαία αύξηση μεγαλύτερη (0,9%) των εκτιμήσεων (0,5%, Νοέμβριος: -0,10%), καταγράφοντας σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη ενίσχυση (3,6%, Νοέμβριος: 3,5%) από το Νοέμβριο του 2014. Ο δείκτης αγοράς ακινήτων NAHB υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 72 μονάδες (Δεκέμβριος: 74), παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (68).

Στην περιοδική οικονομική έκθεση της Fed (Beige Book), αναφέρθηκε ότι σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες διαπιστώθηκε ήπια οικονομική ανάπτυξη και στις περισσότερες περιφέρειες παρατηρήθηκε ενίσχυση των μισθών. Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 1,4% (Νοέμβριος: 1,5%), με το μέσο όρο του 2017 να διαμορφώνεται στο 1,5%, παραμένοντας χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 0,9% για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το μέλος της ΕΚΤ (Nowotny) ανέφερε ότι η ανατίμηση του ευρώ καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό. Το ΑΕΠ στην Κίνα κατέγραψε το δ΄ τρίμηνο ετήσια αύξηση μεγαλύτερη (6,8%) των εκτιμήσεων (6,7%), με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο του 2017 να διαμορφώνεται στο 6,9% (2016: 6,7%). Οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν το Δεκέμβριο τη μικρότερη ετήσια αύξηση (9,4%) από τον Ιούλιο του 2008.

Στις ΗΠΑ αναμένονται στοιχεία για την αγορά κατοικιών Δεκεμβρίου και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.